30 ianuarie 2013

"Am trăit ca un animal pe stradă"dar .....


 


,, Altă dată, am ajutat un bătrân sărac, cu corpul plin de răni, pe care l-am luat dintr-un şanţ. După ce l-am dus în casă, el ne-a spus doar atât înainte de a muri: "Am trăit ca un animal pe stradă, dar voi muri ca un înger, îngrijit şi iubit. Soră, mă duc acasă la Dumnezeu!" A fost copleşitor să văd măreţia acestui bătrân care putea vorbi astfel în starea în care era, fără a învinovăţi pe nimeni, fără a compara viaţa lui cu a altcuiva. "
 
Maica Teresa








                                             Blog: Selena

Mostenitorul Coroanei Britanice promoveaza Romania

1. Pentru ca mostenitorul Coroanei Britanice promoveaza Romania
De mai multe ori in ultimii ani Printul Charles a vizitat judetul Brasov si imprejurimile din Transilvania, indragostindu-se de zonele rurale,  mancare si mierea autohtona – din care a si comandat de altfel 100 de borcane.

Mai mult, Printul Charles spunea ca si-ar dori sa intalneasca si la britanici "sentimentul apartenentei, al identitatii," pe care l-a remarcat la locuitorii din Transilvania. Mai mult, el va promova si turismul in Carpati.

                                       Blog: Selena

29 ianuarie 2013

Maria Tănase – Povestea cenzurată

Maria tanase povestea cenzurata Maria Tănase   Povestea cenzurată
Unul dintre acele filme documentare interzise de regimul comunist, a cărui premieră a avut loc abia după patru ani de la realizare, în 1990. Produs de Sahia Film, documentarul cuprinde mărturii și imagini-document despre viața și activitatea muzicală a interpretei Maria Tănase. Se spune că America a avut-o pe Marilyn Monroe, Franța pe Edith Piaf, iar România pe Maria Tănase.  Când vorbim însă  despre viața Mariei Tănase, nu întotdeauna suntem cuprinși de frenezia pe care ne-o inspiră muzica sa, pentru că ritmurile săltărețe ascund o poveste secretă pe care puțini dintre noi o cunosc.

Maria Tănase în lumea spionilor

Istoricul Mihai Pelin, în lucrarea sa “Un veac de spionaj, contraspionaj si poliție politică”, afirmă că Maria avea la sfârșitul anilor ’30 relații foarte apropiate cu Maurice Negre, corespondentul de la București al agenției Havas și rezident al serviciilor speciale franceze.
În anul 1940, artista face un prim-turneu în Turcia, și are ocazia să cânte în fața președintelui țării Iamet Inonu. Al doilea război mondial izbucnise de mai bine de un an, iar Istanbulul și Ankara erau la acea vreme locul de întâlnire al agenților secreți.
La întoarcerea în țară, Maria Tănase devine ținta serviciului secret al armatei germane Abwehr, care încearcă (printr-un maior) să o recruteze. Conform unor date ale Serviciului Secret de Informații din România, condus de Eugen Cristescu, artista refuză. (Surse: yuppy.ro și 9am.ro)

Vizionare online film documentar Maria Tănase – Povestea cenzurată

Blog: Selena

27 ianuarie 2013

În curând, Vol.II

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=9e1fd1991d&view=att&th=13af5207ac067605&attid=0.1&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P8HhMbL2uIAKLLof0LG6Yzn&sadet=1359358712631&sads=ZbPkk578yA5WTSmY1n1sdCDi9wQSelena

Testament (după Tudor Arghezi)




Nu-ţi voi lăsa drept bunuri, după moarte, decât o casă, fiule, o-mparte cu fraţii tăi, aşa cum socotiţi, căci altă casă n-o să mai primiţi!

La anii mei (destui!), eu nu am ştire ca-n "epoca de tristă amintire", hulită ieri, dar astăzi regretată, să-şi fi făcut atâtea griji un tată că, după ce va trece-n nefiinţă, copiii n-or să aibă locuinţă.

Tu, vezi de pune banul peste ban, balconul să-l închizi cu termopan, să-l faci o locuinţă potrivită pentru Getuţa, dacă se mărită, Gigel, cu-ai lui copii, câţi or să fie,să locuiască în bucătărie, sufrageria, de-i compartimentată, s-o foloseşti tu cu Mioara, tată, iar dormitorul, de-l închiriaţi, aveţi şi nişte bani asiguraţi.

Ca să pot, azi, acest apartamentsă vi-l asigur printr-un testament, am fost cu stăpânirea în prigoană şi-am mers din garnizoană-n garnizoană, am locuit în câte-o chichineaţă şi ceaiul mi-am făcut la o zăgneaţă, sudoarea muncii zecilor de ani am pus-o-n casa asta, nu în bani, gândind că voi avea, la bătrâneţe, un loc în care să îmi daţi bineţe, când veţi veni la mine, oarecând, în jur nepoţii să îi văd râzând şi să dau huţa-huţa pe genunchivlăstarele din prea bătrânu-mi trunchi.

Nu crede în programul "Prima casă", că asta-i, tată, vorbă mincinoasă cu care vor, desigur, guvernanţii să îşi atragă, cât mai mulţi, votanţii şi nici în Nuţi Udrea să nu rişti să te încrezi, că vin specialişti, nu zece, dar niciunul pe la sate, nici de le-ar face dânsa chiar palate!

Durerea strânsă, surdă şi amară, au pus-o-n geamantan, plecând din ţară, s-ajungă "căpşunari" prin Danemarca, văzând c-aicea se scufundă barca.

Să revenim, eu zic, la testament!

La bancă ţi-am trecut, prin virament, în contul tău deschis acum doi ani, la sfatul mamei tale, nişte bani.

E suma ce a fost agonisită din pensia aceasta nesimţită pe care Boc şi doamna cea bălaie se dau de ceasul morţii să mi-o taie.

Cu banii ăştia ştii tu ce-o să faci, sunt bani pentru colivă şi colaci şi, s-ar putea, din ei să-ţi mai rămâie şi pentru două boabe de tămâie.

Cu astea, eu închei acest legat pe care, astăzi, iată, l-am semnat...

Tatăl risipitor
                                         Blog: Selena

Despre prietenie, cu dragoste


Despre prietenie, cu dragoste

, 22 Jan 2013

Vechii greci nu aveau zei ai prieteniei, deşi aveau cultul prieteniei. Cum s-ar putea explica asta? Zeii şi zeiţele sunt plini de capricii, geloşi, impulsivi, mânioşi, îşi abandonează protejaţii, lovesc, îi folosesc pe oameni în propriul interes, îi înalţă şi îi coboară după bunul plac. Nu te poţi încrede în ei, nu te poţi bizui pe ajutorul lor, chiar când sunt de partea ta. Dacă în vechiul cer grecesc prietenia nu are un zeu, asta se întâmplă pentru că ea este deasupra capriciilor şi mâniilor, desupra dorinţelor hulpave, a răsplăţii şi a răzbunării. Nu există un zeu al prieteniei pentru că zeii nu sunt destul de senini ca s-o patroneze, nu se ridică la înălţimea ei.
Dintre cele trei feluri de prietenie pe care le numeşte Aristotel – prietenia din necesitate, cea din plăcere şi cea „perfectă, a oamenilor [...] care-şi doresc unul altuia binele“, numai cea din urmă merită numele de prietenie şi rezistă. Să doreşti binele pentru altcineva înseamnă, în acest din urmă caz, să-l doreşti, totodată, pentru tine.
*
Pe măsură ce nisipul se adună în cupa de jos, întoarsă spre pământ, a clepsidrei vieţii, şi omul nu mai aşteaptă nimic de la tumultul mişcător din cupa ei superioară, prietenia preţuieşte mai mult decât dragostea. Prietenia e refugiu, e odihnă, dragostea e câmp de luptă. (De altfel unica şansă a dragostei care s-ar dori salvată ar fi să se transforme în prietenie şi să iasă de sub capriciile Afroditei şi ale invidiei zeilor.)
Prietenia nu te face să suferi. Dacă te face să suferi, nu e prietenie.
Prietenia nu există fără reciprocitate şi fără egalitate, indiferent de valoarea, vârsta, sexul sau calităţile fiecăruia dintre prieteni. În momentul în care unul se simte deasupra celuilalt nu mai există prietenie.
Din prietenie nu poţi fi dat afară. Prieteniei nu i se desface contractul de muncă.
Prietenia nu poate fi întreruptă sau ruptă. Dacă o rupi, recunoşti că n-a existat prietenie.
Prietenia nu e fără sinceritate deplină: nu ascunzi păreri despre oamenii din jur, despre ceea ce trăieşti tu şi nici despre prietenul tău. Dacă eşti nevoit să ascunzi ceva, nu e prietenie. Dar nici nu trebuie să te simţi obligat să spui „verde-n faţă“ totul.
Prietenia e pe viaţă. Dacă s-a terminat, s-a terminat viaţa, şi nici chiar asta nu opreşte prietenia. Ea continuă atâta timp cât măcar unul dintre cei doi mai trăieşte şi trece apoi de la sine, ca la vechii greci, în poveste.
Prietenia nu poate fi interzisă. Dacă se întâmplă aşa, nu e prietenie, e ierarhie sau administraţie.
Prietenia are dreptul la cuvânt. Dacă i se ia acest drept, nu e prietenie.
Prietenia e ca mierea: nu expiră şi nu are termen de garanţie. Dacă expiră, e marfă contrafăcută.
Te bucuri întotdeauna când îţi revezi un prieten, după orice interval de timp: minute, ore sau ani. Dacă nu te bucuri, nu e prietenie.
Prietenia nu suspendă judecata, dar e în afara judecăţii, creditul acordat prietenului e nelimitat.
Umorul în prietenie, la fel ca în viaţă, nu e exclus. Dar nici condiţie sine qua non.
Nu te împiedici de detalii ale trupului sau de gesturile celuilalt sau de defectele lui fizice, în prietenie. Dacă ajung să te irite, nu e prietenie, e căsnicie.
Prietenia are caracteristici, nu reguli. Aşadar nu poate avea nici nereguli.
Prietenia nu seamănă cu zeii, seamănă cu Dumnezeu. Înţelege totul fără explicaţii. Dacă explicaţia apare, ea nu e pentru a explica, ci pentru a desfăta.
Se poate greşi în viaţă. Asta nu tulbură prietenia care e dincolo de greşeală şi iertare.
Prietenia e mai de preţ decât dragostea.
Are toate aceste însuşiri, dacă e prietenie. Dacă nu le are, nu e prietenie. E, poate, dragoste.
Prietenia adevărată se salvează. Dacă se pierde pentru totdeauna, nu e prietenie.

                                                Blog: Selena

26 ianuarie 2013

Rugaciunea ne salveaza din orice "naufragiu"



     In apele oceanului s-a scufundat odata un vapor. A scapat cu viata un singur calator. Folosind o barca de salvare s-a lasat in voia valurilor, in voia lui Dumnezeu. Nu putea sti daca vaslind, se apropie sau se departeaza de o posibila insula, pe care nu o vedea nicaieri. Intr-un tarziu barca a ajuns la un tarm. Era noapte. A tras barca la mal si a pornit cu grija spre interior. Nu stia ce era: o insula, un continent! Cu locuitori? Fara? Cu animale salbatice? Fara   viata? Avea in buzunar o cutie de chibrituri. 

     A facut un foc de vreascuri si ierburi, l-a intretinut mereu pana dimineata cand, la lumina zilei, a constatat ca era pe o insula nelocuita. Parea a fi populata totusi de animale salbatice. Si-a construit o coliba si grija lui cea mai mare a fost sa nu lase focul sa i se stinga nici ziua, nici noaptea. A locuit acolo ani in sir. Se ruga lui Dumnezeu sa-l descopere vreo corabie care ar trece pe acolo, dar se vedea ca zona nu era navigabila. intr-o noapte, dupa ce alergase sa prinda ceva vanat, obosit, a adormit un somn greu. 
       
    S-a starnit un vant puternic si focul lui mic, alcatuit din jar acoperit cu stiinta dobandita de-a lungul anilor, rascolit, i-a aprins coliba, transformand-o intr-o valvataie. A sarit ca ars, a incercat sa stinga flacarile, dar coliba a ars toata ridicand spre inaltimi o lumina mare. Spera sa-si opreasca la urma atata foc din toata lemnaria ce ardea, cat sa-l ajute sa-si aiba macar focul mai departe, pentru ca chibrituri nu mai avea de mult. Se ruga lui Dumnezeu sa-l ajute sa-si salveze macar atata. Dar spre nenorocirea lui, vantul fu urmat de o ploaie torentiala extraordinara care ii stinsese pana la ultimul carbune aprins lasandu-l in intuneric si disperare.

       Nu mai stia ce i se va intampla. Nu mai avea nimic. Totul era pierdut. Rugaciunile nu-i fusesera ascultate. Dupa ce statu ploaia, adormi pe un pat de vreascuri, cu ochii in lacrimi. Dimineata se petrecu insa un fapt cu totul neasteptat. Il trezira din somn voci de oameni care strigau: „"E cineva pe aici?" Se ridica si raspunse strigand cat il tinea vocea: "Da. Aici!" Se intalnira. Erau niste marinari. "Am vazut focul pe care l-ai aprins asta-noapte. Ne-am imaginat ca e un apei. Am lasat vaporul in apele navigabile si am venit cu o salupa. Esti desigur un naufragiat. Stiam ca insula e nelocuita". 

       Omul izbucni in lacrimi. El crezuse ca focul fusese ultima nenorocire pe care i-o trimisese Dumnezeu, si iata ca Dumnezeu ii aprinsese focul ca sa poata fi vazut si sa fie salvat!

Publicat  de Dumitru Gheorghita pe Facebook

22 ianuarie 2013

Femei celebre din Romania

Romania este vestita in lume nu doar prin prisma jucatorilor mari de fotbal sau a unor pictori celebri, ci si a unor femei care au stiut sa se impuna in galeria celebritatilor, prin munca lor. Ele sunt considerate pioniere in multe domenii "dedicate", in general, barbatilor.

Femei celebre din Romania
Iata galeria femeilor celebre din Romania, dar si din lume:

Sarmiza Bilcescu - prima femeie doctor in drept din lume
Sarmiza Bilcescu
Sarmiza Bilcescu s-a nascut in data de 25 aprilie 1867. Pozitia sociala ii permite sa se inscrie la Facultate de Drept din Paris. In demersul sau, Sarmiza intampina opozitie, insa dupa numeroase dezbateri este inscrisa la facultatea mult visata. Ea a fost prima studenta a Facultatii de Drept din Paris, iar in anul 1890 ajunge cunoscuta drept prima femeie care isi sustine teza de doctorat. Sarmiza Bilcescu elaboreaza o teorie a feminismului.


Ana Aslan este cunoscuta drept "Savanta care a invins batranetea"
Ana Aslan
Ana Aslan
Ana Aslan s-a nascut in anul 1897, la Braila. In 1915, se inscrie la Facultatea de Medicina din Bucuresti, iar in 1949 isi incepe cariera in gerontologie. In anul 1951, devine directorul primului Institut de Gerontologie din Lume. Ana Aslan elaboreaza Gerovital H3, medicament cu efecte curative asupra imbatranirii premature, si a bolilor legate de varsta
O alta marca Ana Aslan este Aslavital. Metoda de tratament Doctor Aslan si medicamentele brevetate de ea aduceau un profit statului de 17 milioane de dolari pe an.
Printre pacientii importanti care au trecut pe la Ana Aslan se numara : Pablo Neruda, Salvador Dali, Charlie Chaplin, Aristotel Onassis, Charles de Gaulle, Marlene Dietrich.


Elena Caragiani-Stoenescu a fost prima aviatoare din Romania
Elena Caragiani-Stoenescu
Elena Caragiani-Stoenescu
Elena Caragiani s-a nascut pe 13 mai 1887, la Tecuci. Fascinata de aviatie, este martora la zborul istoric realizat de Aurel Vlaicu. Ea ajunge prima femeie din tara noastra licentiata in stiinte juridice si prima femeie inscrisa la scoala de pilotaj. Autoritatile romane au refuzat sistematic sa ii acorde brevetul de pilot, insa reuseste sa il obtina la varsta de 27 de ani. In timpul razboiului este infirmiera voluntara la Crucea Rosie, iar intre anii 1917 - 1929, profeseaza jurnalismul in SUA, Mexic si Africa.


Elena Vacarescu, laureata a Academiei Franceze
Elena Vacarescu
Elena Vacarescu
Elena Vacarescu s-a nascut in toamna anului 1864, in Bucuresti, si provenea dintr-o familie de vechi boieri. Studiaza la Paris si isi desavarseste arta poetica sub indrumarea poetului Sully Prudhomme. Devine apropiata reginei Elisabeta (Carmen Sylva). Despre viata sa intima, se cunoaste faptul ca i-a fost interzisa casatoria cu Ferdinand, printul mostenitor al Coroanei.
In exil, la Paris, are o bogata activitate literara, dar si politica. In anul 1920 face parte din delegatia Romaniei la Societatea Natiunilor, iar in 1925 este membru de onoare al Academiei Romane. Elena Vacarescu moare in Capitala Frantei, in anul 1947.

Elisa Leonida Zamfirescu este prima femeie inginer din Europa
Elisa Leonida
Elisa Leonida Zamfirescu
Elisa Leonida Zamfirescu s-a nascut la 10 noiembrie 1887. Ea nu este admisa la Scoala de Poduri si Sosele din Bucuresti, din cauza prejudecatilor din epoca.
In anul 1909 devine prima femeie studenta de la Academia Regala Tehnica din Germania, iar dupa absolvire este angajata la Institutul Geologic din Bucuresti.
In timpul razboiului conduce un spital de campanie. De-a lungul timpului, Elisa Leonida a obtinut rezultate deosebite in stiinta si tehnica


Elisabeta Rizea este cunoscuta drept si Eroina Rezistentei
Elisabeta Rizea
Elisabeta Rizea
Elisabeta Rizea s-a nascut la 28 iulie 1912. Ii este marcata rezistenta in urma intalnirii cu regele Mihai.
Dupa 1947 se alatura impreuna cu sotul ei Rezistentei din munti, condusa de fratii Arnautoiu. Viata ei a fost una grea: a infruntat tortura si anii grei de inchisoare, fara sa tradeze cauza pentru care a luptat. Elisabeta Rizea a fost condamnata la munca silnica pe viata de comunisti.


Ella Negruzzi - Prima femeie avocat din Romania
Ella Negruzzi
Ella Negruzzi
Ella Negruzzi s-a nascut la 11 septembrie 1876. Familia Negruzzi a jucat un rol primordial in viata politica romaneasca (secolele XIX si XX). Ea este cunoscuta drept prima femeie avocat din Romania si din Estul Europei. De-a lungul vremii, Ella a avut de suferit din cauza discriminarilor din propria bransa, dar a sustinut mereu emanciparea femeii. In anul, 1930 a aparat-o pe Ana Pauker intr-un proces politic.



Elvira Popescu (Popesco) - Vedeta a scenei si a ecranului
Elvira Popescu
Elvira Popescu
Elvira Popescu s-a nascut la 10 mai 1894, in Bucuresti. Ea urmeaza cursurile Conservatorului de Arta, pentru ca la 16 ani sa debuteze pe scena Teatrului National, unde este angajata dupa absolvire. Elvira este remarcata la Paris, avand un succes urias si este numita "cea mai aristocratica dintre actrite". Elvira Popescu este supranumita de francezi "Notre - Dame de Theatre".
In anul 1931, joaca in filmele "Sa meilleure cliente", "Austerlitz" , "Pleine soleil". Elvira Popescu a avut sansa sa joace alaturi de actori mari ai peliculei: de Claudia Cardinale, Jean Marais, Alain Delon, Orson Welles.
Prin casatorie, a devenit contesa De Foy.

Florica Bagdasar
Florica Bagdasar
Florica Bagdasar
Dupa casatoria cu Dumitru Bagdasar, in 1927, pleaca impreuna la specializare profesionala în America.
In anul 1946, pune bazele Centrului pentru Igiena Mintala, unde trata copii retardati sau cu probleme de comportament. Ea este marginalizata si denigrata in regimul comunist. Dupa 1956, este reabilitata si devine vicepresedinte al Crucii Rosii.
Fiica sa, Alexandra, a fost casatorita cu scriitorul american Saul Bellow, laureat al premiului Nobel Pentru Literatura. Romanul "Iarna Decanului", este inspirat de vizita scriitorului si a sotiei sale la Bucuresti, la moartea Floricai Bagdasar in 1977.


Hariclea Darclee - O soprana preferata de cei mai mari compozitori ai lumii
Hariclea Darclee
Hariclea Darclee
Hariclea Darclee s-a nascut la 10 iunie 1860, in Braila. Ea studiaza la Viena, iar in 1888 este descoperita de Pierre Gaillard, unul din directorii Operei Mari din Paris care a recomanda compozitorului Charles Gounod.
"Are in gat o privighetoare", avea sa spuna el despre vocea cu un ambitus de trei octave a cantaretei. Presa franceza o omagiaza pentru debutul cu rolul Margareta din "Faust".
Hariclea este angajata la Scala din Milano fiind admirata de marele Verdi. Darclee devine una dintre cele mai mari artiste lirice, prezenta ei pe scenele fiind un triumf romanesc in constiinta opiniei publice mondiale.
Se intoarce in Romania, in 1936, si moare doi ani mai tarziu fara a avea parte de funeralii nationale.
Soprana Mariana Nicolesco a creat - la Braila - Festivalul International de Canto "Hariclea Darclee", pentru a onora numele marii soprane.

Maria Cutarida Cratunescu - Prima femeie medic din Romania
Maria Cutarida Cratunescu
Maria Cutarida Cratunescu
Maria Cutarida Cratunescu s-a nascut in 1857, la Calarasi. Este descendenta a celebrului doctor Carol Davila.
Maria studiaza medicina la Montpellier si la Paris, rezultatele ei exceptionale fiind intens mediatizate.
In Romania, conduce Sectia de Ginecologie a Spitalului Filantropia. Maria Cutarida Cratunescu infiinteaza primele crese si camine pentru copii, pune bazele Societatii Materna care are ca scop ingrijirea copiilor. Este mobilizata ca medic primar in timpul razboiului.


Maria Rosetti- Prima femeie ziarist din Romania
Maria Rosetti
Maria Rosetti
Maria Rosetti s-a nascut in anul 1820, in Guernesey, Anglia.
A fost sotia lui C.A. Rosetti, important publicist, om politic si scriitor roman. Maria Rosetti a luat parte activa la Revolutia din Tara Romaneasca, de la 1848, si a fost o luptatoare pentru drepturile romanilor si o feminista inflacarata.
De asemenea, Maria Rosetti a fost model pentru pictorul pasoptist Daniel C. Rosenthal, in lucrarile "Romania Revolutionara" si "Romania descatusandu-si lanturile pe Campia Libertatii".
Dupa 9 ani de exil, se intoarce in Romania si impreuna cu C. A. Rosetti scoate ziarul "Romanul", ce a servit la sustinerea ideilor revolutionare. In 1887, cand trupele romane conduse de Carol I trec Dunarea, Maria va conduce un spital de campanie.

Marina Stirbei - Printesa aviatiei romane
Marina Stirbei
Marina Stirbei
Marina Stirbei s-a nascut la 19 martie 1912, la Viena, si este nepoata printului Barbu Stirbei. Invata sa piloteze la Scoala "Mircea Cantacuzino", participa la mitinguri aviatice si face acrobatii aeriene. Ea se ocupa de infiintarea aviatiei sanitare, in anul 1939, denumita si "Escadrila Alba".
Marina Stirbei este prima si singura romanca pilot militar. Ea a intretinut un sanatoriu destinat refacerii aviatorilor raniti pe front.
Stirbei a contribuit la emanciparea femeii si la asezarea ei pe un picior de egalitate, intru-un domeniu greu accesibil, cel al aviatiei.


Smaranda Braescu - Prima femeie parasutist din Romania
Smaranda Braescu
Smaranda Braescu
Smaranda Braescu provine dintr-o familie de razesi. La 18 ani face primul zbor de agrement. Ea este prima femeie cu brevet de parasutism din Romania, brevet international obtinut in Germania. Romania a devenit a patra tara din Europa cu o parasutista brevetata.
Smaranda doboara recordul mondial feminin la saritura cu parasuta - 6. 200 metri. A fost decorata cu ordinul "Virtutea aeronautica, clasa Crucea de Aur". In SUA, la Sacramento, bate toate recordurile mondiale la parasutism, inclusiv cel masculin - 7.233 metri.
Ea primeste titlul de campioana mondiala absoluta, si sportiva numarul 1 a lumii. Este si prima femeie din Europa brevetata ca pilot in SUA.
In anul 1936, Smaranda Braescu traverseaza Mediterana in premiera mondiala feminina. In cadrul escadrilei sanitare participa la luptele de pe frontul de est.

Smaranda Gheorghiu a fost prima femeie exploratoare a Polului Nord
Smaranda Gheorghiu
"Maica Smara"
Smaranda Gheorghiu, nepoata lui Grigore Alexandrescu, s-a nascut la data de 18 septembrie 1857. Studiaza la Scoala Centrala de fete din Bucuresti, scrie proza satirica si sociala, schite umoristice si versuri, face traduceri.
In anul 1902, Smaranda ajunge la Polul Nord. Ea este un promotor al miscarii feministe romanesti. Smaranda este aleasa vicepresedinte al Aliantei Universale a Femeilor pentru Pace.
Ea a fost si prima profesoara din Romania care a sustinut conferinte in Occident. Veronica Micle a poreclit-o "Maica Smara", iar in parcul Cismigiu din Capitala troneaza o statuie in amintirea sa.

Sofia Ionescu - Prima femeie neurochirurg din lume
Sofia Ionescu
Sofia Ionescu - prima femeie neurochirurg
S-a nascut in 1920, la Falticeni, in judetul Suceava. A studiat la Facultatea de Medicina din Bucuresti, specialitatea neurochirurghie. In anul 1944, este prima femeie din lume care realizeaza o operatie pe creier. Pe masa ei de operatie au urcat numeroase personalitati ale vremii.
Sofia Ionescu ajunge profesor universitar si membru emerit al Academiei de Stiinte Medicale.

Virginia Andreescu-Haret - Prima femeie arhitect din lume
Biserica "Sf. Treime" din Bucuresti, arhitect Virginia Andreescu-Haret
Biserica "Sf. Treime" din Bucuresti, arhitect Virginia Andreescu-Haret
S-a nascut la 21 iunie 1894 si este nepoata marelui pictor peisagist Ioan Andreescu. Studiaza la Scoala Superioara de Arhitectura si Belle - Arte, devenind prima femeie care a ajuns la gradul de arhitect inspector general. A reprezentat Romania la numeroase congrese internationale.
Printre proiectele sale arhitecturale se numara: Palatul Tinerimea Romana, Liceele Dimitrie Cantemir si Gheorghe Sincai, Biserica "Sf. Treime", una din cele mai mari din Bucuresti, primele blocuri din beton armat , cinematograful Parc din statiunea Govora.


Alexandra Nechita, cunoscuta si "Micuta Picasso"
Alexandra Nechita
Alexandra Nechita
Alexandra Nechita s-a nascut la 27 august 1985, in Vaslui. Parintii emigreaza in SUA, inainte ca ea sa implineasca un an. De la varsta de 4 ani, Alexandra incepe sa picteze in acuarele.
In 1994, adica la varsta de 8 ani, Nechita are prima expozitie. Un copil minune, la 12 a vernisat expozitii in SUA, Noua Zeelanda, Australia, Japonia.
Alexandra Nechita a fost numita Ambasador al Pacii in numele Natiunilor Unite. Lucrarile ei se gasesc in colectii publice si particulare.


Nadia Comaneci - Cea mai cunoscuta romanca de pe Planeta
Nadia Comaneci
Nadia Comaneci
Nadia Comaneci s-a nascut la 12 noiembrie 1961, in Onesti - judetul Bacau. Viata sa este una plina de reusite, datorita sportului si perseverentei:
1970 - participa la Campionatele Nationale ale Romaniei
1972 - campioana absoluta a Romaniei
1975 - campioana europeana, trei medalii de aur la aparate (Skien)
La Olimpiada de la Montreal (1976), obtine prima nota de 10 din istoria Jocurilor Olimpice, la paralele
Obtine de 5 ori nota 10, si trei medalii de aur
1977 - campioana europeana, la Praga
1979 - campioana europeana absoluta la Copenhaga
1979 - campioana mondiala cu echipa(SUA)
1980 - Olimpiada de la Moscova(2 medalii de aur, 3 de argint, 1 de bronz)
1984 - i se acorda Ordinul Olimpic si in acelasi an se retrage din orice competitie sportiva

Angela Gheorghiu - Una din cele mai renumite cantarete de opera din lume
Angela Gheorghiu
Angela Gheorghiu
Angela Gheorghiu s-a nascut la 7 septembrie 1965, in Adjud - judetul Vrancea. Studiaza la Conservatorul din Bucuresti, iar in anul 1992 debuteaza la Royal House Opera, in opera Don Giovani
Canta pe marile scene ale lumii, Metropolitan Opera, Covent Garden, Scala. In anul 2001 interpreteaza rolul Floriei Tosca alaturi de sotul sau tenorul Roberto Alagna, in filmul opera Tosca.
Vocea ei este considerata de critica internationala o combinatie intre vocile a doua soprane celebre Maria Callas si Renata Tebaldi.
Este premiata cu "La Medaille Vermeille de la Ville de Paris" si devine "Officier de l'Ordre des Arts et Lettres".

Ne oprim aici cu aceasta trecere in revista, bucurosi ca vi le-am putut prezenta pe cateva dintre femeile care au insemnat sau insemna ceva pentru Romania, fara pretentia de a le enumera pe toate.

Sursa: apropo.ro
                                                        Blog : Selena

20 ianuarie 2013

Femei celebre din istoria lumii




Ce-ar fi fost istoria si lumea de astazi fara femei? Fara contributia lor la scena deschisa sau in spatele unor evenimente marcante, cu siguranta unele evenimente nu ar fi avut loc intr-un mod atat de hotarator pentru istoria lumii. Femei misterioase, regine, oameni de stiinta, razboinice sau pacifiste, unele din ele nu vor mai putea fi uitate niciodata – faptele lor au surprins si vor uimi lumea si de-acum incolo.

 

In topurile femeilor celebre din istorie se vor gasi cel putin cateva a caror viata a fost, intr-un sens sau altul, un model de urmat de catre alte femei. Au socat prin comportament, au creat sau au contribuit la viata politica a popoarelor, puse pe distractii sau foarte serioase in telul lor - rolul femeilor in istorie continua sa ramana o preocupare nu doar pentru cercetatori, ci si pentru cei care au apreciat existenta lor marcanta. Iata cateva din personalitatile feminine care au contribuit la evolutia si transformarea artistica, politica, culturala sau sociala a omenirii.


Primele femei celebre in istorie

Cleopatra, faimoasa regina a Egiptului, este unul din cele mai controversate personaje din lumea antica. Ca avea sau nu nasul mare,sau alte defecte fizice, asta nu a impiedicat-o sa vada in primul rand interesul poporului sau, sa evite cucerirea romana si sa prinda in mrejele sale pe doi dintre barabtii cei mai puternici de atunci: Cezar si Marc Antoniu. Desi a ajuns la putere la doar 18 ani, se spune ca regina Cleopatra avea un bun simt politic si destul farmec incat sa cucereasca barbatii influenti. Lui Cezar i-a nascut si un fiu, iar cu generalul Marc Antoniu, pornit sa cucereasca Egiptul, si cu mult mai tanar, a trait o romantica poveste de dragoste, ba chiar au fost inmormantati unul langa altul.
Ioana d'Arc este o personalitate feminina marcanta in istoria Frantei. Potrivit tuturor datelor istorice, desi pare incredibil, Ioana l-a convins pe urmatorul rege al Frantei, Carol al VII-lea, se se incoroneze si sa uneasca armata pentru a-i alunga pe englezi de pe teritoriul francez in timpul razboiului de 100 de ani. La 13 ani, Ioana aude voci din cer care-i spun sa mearga la curtea regala de la Chinon si sa-l incoroneze pe viitorul rege. Acesta se supune si, ulterior, ii incredinteaza Ioanei armata, cu care ii infrange de nenumarate ori pe englezi si elibereaza orasul Orléans. Insa regele se teme de influenta ei asupra poporului si o vinde englezilor, care o condamna la moarte prin ardere pe rug. De-abia in 1921 fecioara Ioana d'Arc este sanctificata si trecuta in calendarul catolic.
In sfera stiintelor, cea mai cunoscuta femeie-savant a fost Marie Curie. De origine poloneza, insa casatorita cu savantul francez Pierre Curie, Marie Curie si-a dedicat viata cercetarii in domeniul radioactivitatii si chimiei si este personalitatea feminina care a descoperit un nou metal: poloniul si, mai apoi, radiul. Laureata a doua premii Nobel, Marie Curie s-a stins din viata diagnosticata cu cancer. Fiica ei si sotul acesteia au continuat munca sotilor Curie si au descoperit radiatiile artificiale.
  Un alt mister a facut ca o alta femeie sa ocupe un loc important in topul personalitatilor feminine: cel din jurul lui Mata Hari. Ceea ce opinia publica stie despre ea este faptul ca era banuita de spionaj sau ca intr-adevar era considerata un spion. Margaretha Geertrude Zelle, de origine olandeza, duce o viata destul de scandaloasa pana in 1902, cand, dupa un mariaj esuat, se angajeaza ca dansatoare orientala la circ, aparand in spectacole socante pentru acea perioada prin nuditatea trupului. Tot atunci isi ia pseudonimul de Mata Hari (spunand ca mama ei fusese indianca) si traieste ca prostituata de lux. Se spune ca Mata Hari a fost personalitatea feminina care a inventat striptease-ul. Legaturile sale cu ofiteri germani si francezi conduc autoritatile de la Paris la concluzia ca ea ar fi fost vinovata de scufundarea flotei franceze din Marea Mediterana de catre submarinele nemtesti. Acum se crede ca de fapt francezii au cautat un tap ispasitor pentru a acoperi incompetenta autoritatilor la acea vreme.
Si alte personalitati feminine si-au gasit locul in topul femeilor celebre, mai ales cele din sfera artistica (Marylin Monroe, Madonna, Edith Piaf, care au impresionat datorita fizicului sau vocii) sau politica, acolo unde au ajuns cu greu. O personalitate feminina marcanta in politica secolului XX a fost Margaret Tatcher, prim-ministru al Angliei, prima femeie premier din Europa. Este supranumita "Doamna de fier", desi s-a retras din viata politica. Alte doua personalitati feminine marcante in politica secolului XX au fost Indira Gandhi (in cazul careia exista doar o coincidenta de nume cu Mahatma Gandhi) - prim-ministru al Indiei din 1966 si pana in 1977- si Benazir Butto, prima femeie premier intr-o tara islamica (Pakistan), asasinata de curand intr-un atentat.
In lumea sportului, gimnasta Nadia Comaneci este cea mai celebra romanca din lume, dupa ce a obtinut zecele perfect. In planul artistic si creativ al modei, nimeni n-o va putea uita pe Coco Chanel, cea care a reinventat femeia si a creat tiparele senzualitatii si frumusetii de astazi. Iar pe plan religios, cele mai multe merite in societatea contemporana ii revin Maicii Tereza, care si-a dedicat intreaga sa viata ingrijirii bolnavilor si saracilor din tarile defavorizate.

Sfaturi Info-ghid:

Despre rolul femeilor in istorie si care nu au ajuns neaparat la statutul de femei celebre, Virginia Woolf a spus : "In cea mai mare parte a istoriei, anonimul a fost o femeie."
                     
                                                            Selena