20 ianuarie 2013

Femei celebre din istoria lumii




Ce-ar fi fost istoria si lumea de astazi fara femei? Fara contributia lor la scena deschisa sau in spatele unor evenimente marcante, cu siguranta unele evenimente nu ar fi avut loc intr-un mod atat de hotarator pentru istoria lumii. Femei misterioase, regine, oameni de stiinta, razboinice sau pacifiste, unele din ele nu vor mai putea fi uitate niciodata – faptele lor au surprins si vor uimi lumea si de-acum incolo.

 

In topurile femeilor celebre din istorie se vor gasi cel putin cateva a caror viata a fost, intr-un sens sau altul, un model de urmat de catre alte femei. Au socat prin comportament, au creat sau au contribuit la viata politica a popoarelor, puse pe distractii sau foarte serioase in telul lor - rolul femeilor in istorie continua sa ramana o preocupare nu doar pentru cercetatori, ci si pentru cei care au apreciat existenta lor marcanta. Iata cateva din personalitatile feminine care au contribuit la evolutia si transformarea artistica, politica, culturala sau sociala a omenirii.


Primele femei celebre in istorie

Cleopatra, faimoasa regina a Egiptului, este unul din cele mai controversate personaje din lumea antica. Ca avea sau nu nasul mare,sau alte defecte fizice, asta nu a impiedicat-o sa vada in primul rand interesul poporului sau, sa evite cucerirea romana si sa prinda in mrejele sale pe doi dintre barabtii cei mai puternici de atunci: Cezar si Marc Antoniu. Desi a ajuns la putere la doar 18 ani, se spune ca regina Cleopatra avea un bun simt politic si destul farmec incat sa cucereasca barbatii influenti. Lui Cezar i-a nascut si un fiu, iar cu generalul Marc Antoniu, pornit sa cucereasca Egiptul, si cu mult mai tanar, a trait o romantica poveste de dragoste, ba chiar au fost inmormantati unul langa altul.
Ioana d'Arc este o personalitate feminina marcanta in istoria Frantei. Potrivit tuturor datelor istorice, desi pare incredibil, Ioana l-a convins pe urmatorul rege al Frantei, Carol al VII-lea, se se incoroneze si sa uneasca armata pentru a-i alunga pe englezi de pe teritoriul francez in timpul razboiului de 100 de ani. La 13 ani, Ioana aude voci din cer care-i spun sa mearga la curtea regala de la Chinon si sa-l incoroneze pe viitorul rege. Acesta se supune si, ulterior, ii incredinteaza Ioanei armata, cu care ii infrange de nenumarate ori pe englezi si elibereaza orasul Orléans. Insa regele se teme de influenta ei asupra poporului si o vinde englezilor, care o condamna la moarte prin ardere pe rug. De-abia in 1921 fecioara Ioana d'Arc este sanctificata si trecuta in calendarul catolic.
In sfera stiintelor, cea mai cunoscuta femeie-savant a fost Marie Curie. De origine poloneza, insa casatorita cu savantul francez Pierre Curie, Marie Curie si-a dedicat viata cercetarii in domeniul radioactivitatii si chimiei si este personalitatea feminina care a descoperit un nou metal: poloniul si, mai apoi, radiul. Laureata a doua premii Nobel, Marie Curie s-a stins din viata diagnosticata cu cancer. Fiica ei si sotul acesteia au continuat munca sotilor Curie si au descoperit radiatiile artificiale.
  Un alt mister a facut ca o alta femeie sa ocupe un loc important in topul personalitatilor feminine: cel din jurul lui Mata Hari. Ceea ce opinia publica stie despre ea este faptul ca era banuita de spionaj sau ca intr-adevar era considerata un spion. Margaretha Geertrude Zelle, de origine olandeza, duce o viata destul de scandaloasa pana in 1902, cand, dupa un mariaj esuat, se angajeaza ca dansatoare orientala la circ, aparand in spectacole socante pentru acea perioada prin nuditatea trupului. Tot atunci isi ia pseudonimul de Mata Hari (spunand ca mama ei fusese indianca) si traieste ca prostituata de lux. Se spune ca Mata Hari a fost personalitatea feminina care a inventat striptease-ul. Legaturile sale cu ofiteri germani si francezi conduc autoritatile de la Paris la concluzia ca ea ar fi fost vinovata de scufundarea flotei franceze din Marea Mediterana de catre submarinele nemtesti. Acum se crede ca de fapt francezii au cautat un tap ispasitor pentru a acoperi incompetenta autoritatilor la acea vreme.
Si alte personalitati feminine si-au gasit locul in topul femeilor celebre, mai ales cele din sfera artistica (Marylin Monroe, Madonna, Edith Piaf, care au impresionat datorita fizicului sau vocii) sau politica, acolo unde au ajuns cu greu. O personalitate feminina marcanta in politica secolului XX a fost Margaret Tatcher, prim-ministru al Angliei, prima femeie premier din Europa. Este supranumita "Doamna de fier", desi s-a retras din viata politica. Alte doua personalitati feminine marcante in politica secolului XX au fost Indira Gandhi (in cazul careia exista doar o coincidenta de nume cu Mahatma Gandhi) - prim-ministru al Indiei din 1966 si pana in 1977- si Benazir Butto, prima femeie premier intr-o tara islamica (Pakistan), asasinata de curand intr-un atentat.
In lumea sportului, gimnasta Nadia Comaneci este cea mai celebra romanca din lume, dupa ce a obtinut zecele perfect. In planul artistic si creativ al modei, nimeni n-o va putea uita pe Coco Chanel, cea care a reinventat femeia si a creat tiparele senzualitatii si frumusetii de astazi. Iar pe plan religios, cele mai multe merite in societatea contemporana ii revin Maicii Tereza, care si-a dedicat intreaga sa viata ingrijirii bolnavilor si saracilor din tarile defavorizate.

Sfaturi Info-ghid:

Despre rolul femeilor in istorie si care nu au ajuns neaparat la statutul de femei celebre, Virginia Woolf a spus : "In cea mai mare parte a istoriei, anonimul a fost o femeie."
                     
                                                            Selena

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu